Британски експерти съветват жените да скачат по-често

banner-hepavital

Оказва се, че само шест минути на седмица, посветени на скачането, са достатъчни за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза

Проведен е експеримент с участието на 14 жени на възраст над 50 години, които наскоро се сблъскват с менопауза. Както е известно, именно през този период рискът от остеопороза се увеличава. Разделени на групи, участниците в експеримента проведоха различни видове упражнения, включващи скокове.

Например, някои жени са били помолени да скочат колкото е възможно по-високо, с прибрани ръце, и да падат строго върху пръстите на краката си със свити колене. Втората група жени скочи от трупче, което е високо 20 сантиметра (височината на стандартна стъпка). Третата група правеше упражнения с шоково натоварване на петите – трябваше да се стои на пръсти, а след това рязко да се отпуснат и да се приземят на пети. Жените завършиха три серии от по десет повторения с кратки почивки.

Най-добре на всички кости е повлияло първия тип упражнения. Но другите два вида упражнения също действаха. Те стимулираха мускулите, поради което се активира остеогенезата (растежа на костната тъкан). Според лекарите е достатъчно да се извършват 30 скока три пъти седмично. През годината това ще доведе до увеличение на костната тъкан с 2%.

Лекарите алармират още, че модата на заместителите на млякото ще доведе човечеството до епидемията от остеопороза

Британски експерти са идентифицирали през последните 20 години, че хората на възраст 18-35 години са започнали да консумират краве мляко с 30% по-малко. Според експерти, аналозите на млякото от растителен произход, соя, бадеми и кокосово мляко стават все по-популярни.

В резултат на това хората, които отказват нормалното мляко, имат недостиг на витамин D. В резултат калцият се абсорбира слабо. В 73% от случаите това провокира развитието на остеопороза, повишава чупливостта на костите и увеличава честотата на фрактурите. Паралелно с това се нарушава метаболизма, увеличава се теглото и намалява имунитетът.

Млечните продукти от животински произход, от козе и краве мляко, са изключително важни за младите хора. Ако днешните млади хора изоставят тези продукти, след няколко поколения, повишената костна чупливост ще стане толкова позната на хората, като например, хремата, прогнозира лекарите.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.