Живейте според биологичните си ритми, а не срещу тях

banner-hepavital

Въпреки всички чудесни съвети повечето хора живеят на плаващ режим -хапват набързо през деня, когато сварят, вечерят късно и обилно

Въпреки всички чудесни съвети повечето хора живеят на плаващ режим -хапват набързо през деня, когато сварят, вечерят късно и обилно

Седят до среднощ, за да гледат нещо интересно по телевизията или да работят и подвеждат организма си, че нощта все още не е започнала. Цикличните процеси в тялото се забавят, сънят се нарушава, за събуждането сутрин са необходими усилия.

Отклонение с няколко часа от естествените ритми на тялото може да не изглежда значимо, но води до сериозни последици. Липсата на синхронизиране с биологичния часовник създава редица здравословни проблеми – киселини, запек, лошо храносмилане, нарушен сън, умора. Хроничният дисбаланс засяга всяка клетка от тялото. На практика всяко заболяване е свързано с начина на живот – сърдечно-съдови болести, захарен диабет тип 2, затлъстяване.

За да сте здрави и енергични, трябва да живеете според биологичните си ритми, а не срещу тях.

Хронобиологията е нова наука, която доказва тясната връзка между организма (чак до клетъчно ниво) и ритъма ден-нощ

Еднакво важно е не само какво ядете, но и по кое време на деня; не само колко часа спите, но и по кое време от денонощието заспивате; не само колко спортувате, но и кога провеждате тренировките си. Графикът ви за деня определя теглото, издръжливостта, здравословното състояние и настроението ви. Последните научни открития в хронобиологията, за които трима учени получиха Нобеловата награда за физиология и медицина през 2017 г., потвърждават огромното значение на биоритмите за превенцията и лечението на различни заболявания.

В книгата „Промени режима си, подобри здравето си“ д-р Сухас Кширсагар използва принципите на хронобиологията, за да определи кои са най-подходящите часове за хранене, сън, работа и спорт. Той е директор на клиниката за аюрведа и уелнес в Северна Калифорния. Научно обяснява до какво води неправилният режим, разяснява как да промените лошите си навици, пояснява връзката на хормоните с циркадния ритъм (цикъла ден-нощ).

Авторът предлага тестове, с които да определите физиологичния си тип и според него да следвате определен режим. Дава конкретни съвети, подходящи упражнения, природни рецепти, начини за детоксикация.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.