Защо са необходими психотерапевтични методи при зависимост от алкохола?

banner-hepavital

Напълно естествено е да се решават психологическите проблеми с помощта на психотерапевтични методи

Психотерапевтите се ръководят от подобен подход: те се опитват да минимизират медицинската намеса при лечение на алкохолизъм. Нека направим едно уточнение и то веднага: няма двама еднакви алкохолици. Но едно нещо е важно: колкото и ефективни да са средствата за детоксикация на тялото, те няма да разрешат напълно проблемите, докато пациентът няма психологическа зависимост от алкохола. Тоест, докато той ще разглежда алкохола като помощник в житейските ситуации, които са травматични за него.

И тук на помощ идва психотерапията. С всеки пациент се работи в зависимост от конкретната ситуация. Например, хората, които остро осъзнават празнотата и непълнотата на собствения си живот, ще се възползват от екзистенциалната терапия, която помага да направят живота им по-съзнателен и да намерят смисъл в събитията от миналото. Арт терапията помага да се изхвърлят емоциите и мислите, които пациентът използва за подтискане. Транс-терапията работи с променени състояния на съзнанието. Всеки психотерапевт има свои собствени психотерапевтични разработки.

Разбира се, всички психотерапевтични методи се използват в комбинация с медикаментозни и физиотерапевтични методи: в арсенала има и физиотерапевтични методи за лечение на алкохолна зависимост: електрически, масаж, акупунктура, балнеолечение, светлинна терапия и много други. Можете да спасите пациента от обичайното желание да пиете само с помощта на комплексно лечение и специално внимание.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.