За мъжете е по-лесно да поискат помощ за справяне с алкохолизма

banner-hepavital

Да се измъкнат от опасната хватка на алкохолизма успяват по-често мъжете, отколкото жените. Защо това е така?

Да се измъкнат от опасната хватка на алкохолизма успяват по-често мъжете, отколкото жените. Защо това е така?

Има значително повече мъже в центровете за борба с алкохола, отколкото жени. И въпросът тук е не само, че като цяло не са толкова много мъжете, които пият алкохол и са алкохолици. А фактът, че за жените е много по-трудно да признаят, че са пристрастени към алкохола.

Близките на жената научават прекалено късно за нейната слабост към алкохола. За разлика от мъжете, за които няма нищо срамно да седят с приятели в бара или да си налеят чаша водка по време на неделна вечеря, жените се притесняват от желанието си да пият. Ето защо е много лесно да се пренебрегне появата на болестта: жените по правило пият тайно, често започвайки с „безвредни” напитки – сладки ликьори, коктейли или шампанско. И тъй като нито самата жена, нито нейните роднини забелязват нещо заплашващо в подобно поведение, развитието на алкохолната при жената зависимост може да настъпи по-бързо, отколкото при мъжа.

По-добре е да се въздържате от алкохол ако той по начало не ви влече. Най-вече от спиртните напитки трябва да се въздържат онези, при които има история на алкохолизъм в семейството. Те трябва да бъдат особено внимателни: склонността към алкохолизъм се наследява. В същото време, ако човек, който става зависим от „зелената змия“, има всички шансове да преодолее болестта и да се върне към нормалния си живот, тогава за жена с генетична предразположеност към алкохолизъм рискът нараства многократно. Желанието да скрие пристрастяването си към алкохола и някои физиологични и психологически характеристики на тялото в комбинация с „паметта“ на ДНК може да доведе до катастрофални последици.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.