Изчислен е обема на консумация на алкохол, безопасен за хората

banner-hepavital

Коментирането на безопасно количество алкохол е обвързано с много условности. И все пак, ако алкохолът се консумира разумно, вероятността да навреди е минимална

Колко е минималното количество алкохол? Ако попитате лекарите, те ще кажат, че такова количество няма. Най-добре е изобщо да не се приема никакъв алкохол. И все пак, внимателната употреба на алкохолните напитки може да бъде осъществена без вреда.

Според „Рамблер“, не трябва да пиете повече от 5 малки алкохолни напитки седмично. В случая, малките напитки са по европейския стандарт и не надвишават 20 грама. Освен това минималното количество алкохол трябва да се пие през цялата седмица, а не да се изконсумира за един ден. Така че, ако нивото на употреба на чист алкохол на седмица е максимум 100 грама, вероятността за преждевременна смърт е минимална.

Учените подчертават: количеството чист алкохол варира от напитка до напитка. Но средно една порция (напитка) съдържа 10-14 грама. От своя страна рискът от преждевременна смърт е пряко зависим от надвишаването на стандартите за безопасен алкохол. При големи количества алкохол, човек може да получи инсулт, сърдечна недостатъчност, хипертония, причиняващ преждевременна смърт.

Например, консумацията на 5-10 напитки на седмица намалява продължителността на живота с шест месеца. А 10-20 напитки – с 1-2 години. Ако процентът надвишава 20 порции, продължителността му се намалява с 5-6 години.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.