Как любовта може да навреди на здравето?

banner-hepavital

Малко след Деня на Свети Валентин или Деня на влюбените медицинските специалисти говорят за това как любовта влияе на тялото и човешкото здраве

Оказва се, че любовта не винаги е изключително светло чувство, тя може и да навреди.

Психиатрите сравняват любовта с психозата. Човек, който е влюбен, е изключен от критичното си, рационално мислене и е способен да прави неща, които в крайна сметка могат да го наранят.

Според психиатъра Евгений Ковалев това се дължи на промени в хормоналните нива в човешкото тяло

По време на избухването на любовта в надбъбречните жлези, невротрансмитерът допамин, известен също като хормон на щастието, се произвежда интензивно. В книгата
„Химия на любовта“ на двамата учени, Лари Янг и Брайън Александър, се заявява, че допаминът влияе върху критичното мислене на хората, което ги прави по-глупави. Също така, този хормон уврежда работата на префронталната кора, което отслабва контрола върху сексуалните желания. Ето защо е много лесно да се манипулира влюбен човек.

Психотерапевтът Александър Полеев отбеляза, че силната любов може да повлияе на човешкото здраве по същия начин като стреса и да причини някаква вреда.

„Налице е увеличаване на работата на бъбреците, повишаване на чувствителността на пикочния мехур и повишено желание за уриниране. Понякога това се отразява на работата на дебелото черво, случва се да има и диария ”, каза специалистът.

От своя страна, добави кардиологът Юрий Кремнев, любовта може да донесе физиологична вреда на сърцето. Например, тя увеличава риска от коронарна болест на сърцето и инфаркт на миокарда.

„Положителният и отрицателният стрес, който може да изпита по времето на силна любов, е еднакво вреден за тялото. Любовта активира пулса, нарушава ритъма, повишава кръвното налягане. В същото време сърцето работи на пълни обороти ”, сподели кардиологът Юрий Кремнев.

Но, за добро или зло, любовта е чувство, което не може да бъде контролирано. Нищо друго не ни остава, освен да ѝ се насладим.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.