Катериците ще ни пазят от инсулт?

banner-hepavital

Ключът към ново лекарство срещу инсулт е скрит в главите на катериците, смятат американски учени


Те са наблюдавали животните по време на хибернация (зимен сън), когато в мозъка им постъпват съвсем малки количества кислород и глюкоза. Въпреки това недохранване не се отчитат никакви вредни последици след събуждането им.

При исхемичен инсулт мозъкът на човека също се лишава от приток на кръв, доставяща му глюкоза и кислород. За разлика от катериците обаче този недостиг води до смърт на мозъчни
клетки и резултатът е влошаване на говора и парализи.

Учени от Института по неврологични болести на САЩ смятат, че са на крачка от това да създадат лекарство, което да има същия предпазващ ефект върху клетките на човешкия мозък, какъвто е налице при катериците в хибернация.

В момента единственият начин да се намали броят на умрелите мозъчни клетки след инсулт е възможно най-бързо да се отстрани съсирекът, който го е причинил. Ако обаче бъде инжектирано вещество, което помага на мозъчните клетки да оживеят без кръв и кислород, шансът на пострадалия от инсулт да оздравее напълно рязко ще се повиши.

Учените са забелязали, че по време на хибернация в мозъчните клетки на катериците протича интензивен процес, наречен сумолиация. Според тях именно той предпазва тези клетки. Оказва се, че ензимът ебселен засилва този процес. Ко-гато инжектирали този ензим в мозъка на катерици, те останали живи, въпреки че притокът на кръв и кислород към него бил напълно спрян.

Същия ефект на засилена сумолиация в резултат на инжекция с ебселен учените отчели и при опити със здрави мишки

„От десетилетия търсим ефикасно лекарство срещу пораженията от мозъчен удар. Ако откритото .от нас вещество намалява тези поражения и при хората и помага за по-бързото им възстановяване, ще сме създали нов подход към лечението на исхемични инсулти“, изтъкват учените.

 

Капките Алкофитал са ЕДИНСТВЕНОТО ДОКАЗАНО ЕФИКАСНО средство против алкохолизъм.

Комбинацията от зелен овес и шизандра спомага за овладяване на алкохолната зависимост.

Билковите капки Алкофитал са дарили спокойствие на хиляди семейства. Ликвидирайте алкохолните проблеми и

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!

За повече информация : 02/850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Добавете коментар