Кърменето предизвиква неочакван ефект върху бебето

banner-hepavital

Вероятността дали дадено лице ще расте с доминираща дясна ръка или лява ръка зависи от наличието или липсата на кърменето

Вероятността дали дадено лице ще расте с доминираща дясна ръка или лява ръка зависи от наличието или липсата на кърменето

Кърменето е особено важно през първата година от живота. Както отбелязва „Mail.RU News“, хората, които са били на изкуствено хранене, по-често растат като левичари в сравнение с хората, които са кърмени. Вероятно става въпрос само за хормоните, произведени по време на кърменето на майката и детето.

Това откритие е направено от Университета на Вашингтон въз основа на анализа на седем проучвания, проведени в Ирландия, Австралия, САЩ и други страни. Общо взето, имали са предвид данните от повече от 60 000 деца, родени през 1951-2011 г. и техните майки. А сред децата, хранени с шипе и адаптирано мляко е имало повече левичари.

Вярно е, че учените признават, че по същество водещата ръка се определя генетично. Но, очевидно, видът на хранене на детето дава възможност да се прояявт и някои неочаквани промени. Това до голяма степен се дължи на процеса на латерализация на мозъка. Този процес, който протича преди края на юношеството, включва свързване на различни функции към лявото или дясното полукълбо на мозъка. Може би кърменето оптимизира този процес.

Според статистиката, сред хората, които са били кърмени, броят на левичарите намалява всеки месец и достига плато до 9 месеца. Средно, кърменето през месеца намалява броя на леваците с 9%, в рамките на шест месеца с 15%, а в рамките на 9 месеца с 22%. Нещо повече, близнаците често ставали левичари. Още левичари също бяха сред недоносени бебета, хранени със сместа.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.