Лекарите казват какви лекарства никога не трябва да се смесват с алкохол

banner-hepavital

Ако инструкцията за лечение с определено лекарство не съдържа предупреждение за несъвместимост с приема на алкохол, това означава, че са провеждани отделни проучвания по този въпрос

Като цяло алкохол не бива да се смесва с каквито и да е лекарства.

Първо, сместа от алкохол и лекарства може да има непредвидими последици. Алкохолът може да промени ефекта на лекарството, предизвиквайки неочаквани химични реакции. Второ, има списък от средства, които категорично не са подходящи за смесване с алкохол. Това са антибиотици (доказано е, че намаляват тяхната ефективност при взаимодействие с алкохол), психотропни лекарства (хипнотици, транквиланти, антипсихотици, заедно с алкохол, водят до непредвидимо поведение).

Също така антидепресантите не се комбинират с алкохол. Лекарството отпуска човека, а алкохолът, напротив, води до активиране на нервната система. Като цяло, той е изключително негативен за човешкия мозък. Лекарите не съветват да смесвате алкохол с лекарства, които намаляват кръвното налягане. Алкохолът стеснява кръвоносните съдове, намалявайки ефекта на лекарството. Понякога налягането дори се повишава.

И още по темата. Може да се увеличи минималната възраст за продажба на силен алкохол. Поне такова е мнението на здравните органи в повечето европейски държави.

В ранна възраст алкохолът влияе не само върху здравето, но влияе и върху поведението. Ето защо се препоръчва увеличаване на минималната възраст за продажба на силни алкохолни напитки, което, според експертите, е свързано с най-големите рискове, до навършване на 21 години.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.