Лошото качество на съня заплашва с деменция

banner-hepavital

Продължителността на съня не определя състоянието на човешкото здраве. Ключовият фактор е качеството на съня

Продължителността на съня не определя състоянието на човешкото здраве. Ключовият фактор е качеството на съня

Както показват проучвания при мишки в Медицинския център на Университета в Рочестър, по-малко часове сън, но по-високо качество, намаляват риска от деменция, съобщава The Daily Mail.

Дълбокият сън е важен за отстраняването на различни клетъчни отломки и отпадъчни продукти от мозъка. И колкото по-дълбок е сънят, толкова по-добре функционира системата за почистване – глифовата система. Той обикновено функционира главно в състоянието на сън.

Известно е, че болестта на Алцхаймер започва с натрупването на опасни отлагания в мозъка. Поради това лошото качество на съня може да попречи на системата за почистване на мозъка. Може би учените скоро ще намерят начини да манипулират системата.

Освен това, структурата на съня ще помогне да се диагностицират дегенеративни заболявания на мозъка

Служителите на Медицинското училище в Университета на Вашингтон установиха, че възрастните хора, в чиято структура на съня фазата на дълбок (бавен) сън е кратък, имат повишено ниво на тау протеини в мозъка. Това е показател, свързан с болестта на Алцхаймер.

За да разберат по-добре връзката между съня и болестта на Алцхаймер, учените са изследвали 1109 души на възраст над 60 години, 80% от които нямат когнитивни проблеми, а останалите са имали само малки проблеми. Експертите наблюдаваха как хората спят и мозъчните им вълни през седмицата. Измерва се и нивото на бета-амилоид и тау протеин в цереброспиналната течност при 104 души.

38 души са подложени на сканиране на мозъка за наличие на протеинови отлагания, а 27 души са подложени на сканиране и анализ на цереброспиналната течност. Оказа се, че намаляването на фазата на дълбокия сън е недвусмислено свързано с повишено ниво на тау протеин в мозъка. Общата продължителност на съня по показателя няма ефект. Вярно е, че като цяло хората с повишени нива на тау протеини спяха повече нощ и ден, но това не означаваше, че сънят им е с високо качество.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.