На жените им е нужно по-малко време, за да станат зависими от алкохола

banner-hepavital

Зависими от алкохола са повечето мъже. Но сред жените зависимостта към алкохола се случва по-бързо и минава по-трудно

Според статистиката, за да станат зависими от алкохола на мъжете обикновено са им нужни 7-10 години. „Слабият“ пол преминава от първата чаша към тежкия алкохолизъм само за пет години. И само в последните етапи на болестта проблемът може да бъде възприет от семейството като наистина сериозен.

Бързото развитие на заболяването е свързано с характеристиките на женската метаболитна система или метаболизма. Ако сравните мъж и жена със същото телесно тегло, които пият едно и също количество алкохол, можете да проследите следния модел: една жена ще се напие много по-бързо. Учените отдавна са намерили обяснение за този феномен: факт е, че в женското тяло има много по-малко ензими, способни да разцепват етанола. Поради това метаболитните процеси се забавят, алкохолът остава по-дълго в стомаха и горната част на червата, поради което се повишава концентрацията на алкохол в кръвта.

В същото време се увеличава степента на разрушителния ефект на алкохола върху тялото

За сравнително кратко време жената, която злоупотребява с алкохол, може да развие цироза, стомашна язва и сериозни нарушения във функционирането на централната нервна система.

Възможно ли е да се възстанови?

Ако говорим за методите на лечение, тогава за нарколозите и психолозите, които работят с хора, страдащи от алкохолна зависимост, като цяло, няма значение какъв пол е техният пациент. Комплексните аварийни и извънболнични дейности ще бъдат коригирани в съответствие с индивидуалните характеристики на човешкото тяло, а не с буквите „M“ или „Ж“ в съответната колона на болничния въпросник.

Въпреки това, значителните различия между алкохолизма на мъжете и жените правят процеса на лечение на нежния пол много по-труден. И нито един лекар не може да гарантира положителен резултат в този случай. Оттук и мнението, че женският алкохолизъм е неизлечим. Въпреки това, в първия етап на заболяването, специалистите по лечение на алкохолна зависимост могат да премахнат болезненото желание за алкохол. И колкото по-скоро любим човек признае, че има проблем, толкова по-голям е шансът за спасяването му.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.