Невролозите може би са намерили начин да излекуват болестта на Стивън Хокинг

banner-hepavital

Болестта на Лу Гериг (амиотрофична латерална склероза) е нелечимо невродегенеративно заболяване. От нея страдаше известния учен Стивън Хокинг

Болестта на Лу Гериг (амиотрофична латерална склероза) е нелечимо невродегенеративно заболяване. От нея страдаше известния учен Стивън Хокинг

Характеризира се с лезии на моторната кора и моторните неврони, съобщава Lenta.RU. Това провокира парализа и мускулна атрофия. Пациентите често умират в резултат на инфекция на дихателните пътища или прекратяване на функционирането на дихателните мускули. Може би най-известният пациент, който е имал това заболяване, е теоретичният физик Стивън Хокинг.

Служители на Медицинския колеж на Бейлор и Института за неврологични изследвания на името на Ян и Дън Дънкан установиха, че по време на това заболяване мутираният протеин убихилин престава да регулира функционирането на лизозомите (клетъчни компоненти, които обработват отпадъците). Проведен е експеримент с плодови мухи, които имат нормални и мутирали версии на гена убихилин.

Така, мутантите показват признаци на невродегенерация, свързана с възрастта, включително разрушаване на активността на нервните клетки, тяхната смърт и натрупване на увредени лизозоми. По-подробен анализ показа, че неправилно работещият убиквинил води до протеазомна дисфункция (премахва белтъчните остатъци) и не позволява автофагия (разрушаване на ненужни клетъчни компоненти) поради недостатъчна киселинност на средата в лизозомите. На теория възстановяването на киселинността на лизозомите трябва да коригира невродегенеративните разстройства.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.