Невролози: студентските партита с алкохол буквално убиват мозъка

banner-hepavital

Много хора в студентските години употребяват алкохол, като дори не знаят какъв ефект има


Както отбелязва The Daily Mail , лекарите разказаха какво може да доведе до инконтиненцията по този въпрос. Като цяло, прекомерната консумация на алкохол заплашва да увреди процесите на учене и запаметяване.

Обикновено прекомерната консумация включва 4 напитки за жени и 5 напитки за мъже, консумирани в рамките на два часа, както и повишаване нивото на алкохол в кръвта до най-малко 0,08 промила. Приблизително 40% от студентите прекаляват с алкохола всеки месец. И въпреки че възрастните са по-склонни да консумират алкохол, младите хора по-често се напиват.

Превишаването на ограничението за безопасно потребление незабавно води до невротоксичен ефект. Трябва да се има предвид, че студентите все още са на възраст, когато мозъкът продължава да се развива. Освен това негативният ефект може да се влоши само от един епизод на злоупотребата с алкохол. Според експертите понякога това е още по-опасно, отколкото хроничната зависимост от алкохола.

Същевременно има недостиг на глутатион – важен антиоксидант, който предпазва мозъка от оксидативен стрес. Когато има недостиг на това съединение в хипокампуса (центъра за памет, който е важен за образуването на спомени и учене), негативният ефект върху когнитивните способности продължава дори между епизодите на употреба на алкохол. Що се отнася до паметта, това е знак за грешка при кодирането на паметта. Приблизително 50% от студентите се случва да злоупотребят с с алкохол.

Предфронталната кора, отговорна за изпълнителните функции, страда. Има нарушение в процеса на формиране на важни невронни връзки. И тези нарушения остават с човека за цял живот, лишават го от адекватно възприемане на опасностите и го принуждават да извърши рисковани действия, дори когато е трезв. Резултатът може да бъде не само нараняване, но и проблеми в обществото. По-конкретно, човек губи способността правилно да преценява какво се случва.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.