Непоносимост към алкохола: причини и ограничения

banner-hepavital

Знам стандарта си! Знам колко да пия! Знам кога да спра!. Колко често чувате тази фраза по време на празник, по време на делник или всяка вечер?

Знам стандарта си! Знам колко да пия! Знам кога да спра!. Колко често чувате тази фраза по време на празник, по време на делник или всяка вечер?

Възможно ли е да се сравнят двама души, които пият алкохол, един с друг, и да се каже – този пие много, а този – в нормалните граници? Оказва се, че е възможно. В наркологията има класификация на консумацията на алкохол в домакинството в зависимост от количествените и качествените отношения между човек и алкохол.

Общо има 5 групи: абстиненти, случайно пиене, умерено пиене, системно пиене и обичайно пиене.

Защо не пият?

Има много причини за „сухо“ поведение, но условно могат да бъдат групирани в три направления: биологични, медицински и поведенчески.

Биологични причини

Това е непоносимост към алкохола на нивото на тялото. Например, така наречената инверсия на интоксикация, когато след като на гърдите настроението не се подобри, а напротив, намалява рязко, дори депресия. Или когато алкохолът не се усвоява от тялото в най-прекия смисъл – като хранителна субстанция, и всеки контакт с алкохол дава подробна картина на отравяне.

По здравословни причини

Човек не може да пие по здравословни причини („иска, но не може“). Това може да бъде сериозно соматично заболяване или състояния след травматично увреждане на мозъка или невротични разстройства при подозрителни хора.

Социално-психологически причини

Човек също може да избере трезвен начин на живот съвсем съзнателно („може би, но не иска”). Често този вариант се среща при деца, които са израснали в семейства с баща-алкохолици (разбира се, с отрицателно отношение към такъв баща). Важна роля може да играе и строгото възпитание, включително религиозното.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.