Няколко лесни стъпки за преодоляване на сезонната депресия

banner-hepavital

Сред признаците на депресия са безсъние и постоянно гадене

Когато забележите симптоми и смятате, че близкия ви човек прикрива висока депресия, проф. Ландау препоръчва да проведете деликатен разговор, да попитате как е, да споделите, че ви се струва в последно време променен. Целта е да го накарате да ви се довери какво чувства.

Ако ви каже, че изпитва тревожност, често плаче, страда от безсъние, предложете заедно да отидете при психотерапевт.

Щом не можете да го убедите да търси специализирана помощ, пробвайте поне с ваша помощ малко да промени начина си на живот. Няколко минути дневно за разходка на открито поддържат достатъчно количество витамин D в организма. То е в пряка връзка с депресията. Намаляването на слънчевата светлина води до засилени симптоми през есента и зимата всяка година, посочва д-р Алън Стюарт.

Т.нар. средиземноморска диета облекчава депресивните симптоми. „Мозъкът има нужда от хранителни вещества като ненаситените мастни киселини омега 3, незаменими аминокиселини, витамини от В групата (В12 и фолиева киселина), витамин D, минерали като цинк, магнезий и желязо. Съдържа ги богатата на зеленчуци, плодове, морски дарове, пълнозърнени храни, прясно нетлъсто месо, ядки и зехтин средиземноморска диета“, обяснява д-р Винсент Баланца. Добре е да се избягват захарни изделия, сладки напитки, рафинирани зърнени закуски и пържени храни.

Хората с депресия не бива да се отказват от червено месо. Според изследвания вегетарианците 2 пъти по-често страдат от депресия в сравнение с традиционно хранещите се. Обяснението е, че не си набяват достатъчно В12 от храната, а този витамин има отношение към проблемите с настроението. Учените допускат, че връзката може да е и в обратна посока: хората, преживяващи депресия, да са по-склонни да изключат животинските продукти от менюто си.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.