Опасната емпатия – защо женския алкохолизъм се лекува по-трудно?

banner-hepavital

Характеристиките на физиологията и психологията понякога позволяват на крехката жена да бъде много по-силна и по-стабилна от мъжа

Характеристиките на физиологията и психологията понякога позволяват на крехката жена да бъде много по-силна и по-стабилна от мъжа

Но има трудности с които никой не може да се справи. Една такава трудност е алкохолизма.

По какъв начин женският алкохолизъм се различава от мъжкия алкохолизъм, възможно ли е да се предаде по наследство и защо е по-трудно да се лекуват жените-алкохолици?

Как жените стават алкохолици?

Опасна емпатия

За развитието на женския алкохолизъм се изисква значителен външен импулс. И най-често такъв импулс става мъжкия алкохолизъм. Да имаш съпруг, който пие принуждава жената да се концентрира изцяло върху проблемите си. Тя се опитва да го спаси от падане в бездната, за да го предпази от негативното влияние на нездравословната среда и, разбира се – от приятелите му, които пият. Поради такова активно участие в проблемите на съпруга си, жената неволно потъва в обкръжаващата го реалност и в един момент борбата се превръща в съпричастност, а съпричастността се превръща в алкохолизъм.

Желанието да се помогне на пиещия човек, в крайна сметка безуспешно, може да накара жената да се опита да се доближи до съпруга си – например, с помощта на това да пие алкохол с него. И тъй като зависимостта на жените от алкохол се развива по-бързо от мъжете, много скоро жената достига същия етап на алкохолизъм, на който съпругът й е бил по време на борбата с болестта му. В резултат на това много често пациентите в клиники за борба с алкохола стават жени, които са били активни борци за трезвост в миналото.

Това е опасната емпатия, която е въвлякла в мрежите на алкохола немалко жени. И за съжаление, в подобни случаи, лечението на зависимостта се превръща в една непрекъсната спирала.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.