Основни рискови фактори за възникване на инсулт

banner-hepavital

Основни рискови фактори за възникване на инсулт са възрастта и наследствеността

Основни рискови фактори за възникване на инсулт са възрастта и наследствеността

Те не могат да бъдат контролирани, но за разлика от тях има много други, които са в наша власт.

Тази опасна за живота патология възниква заради спукване на церебралните съдове, което води до кръвоизлив в мозъка. Съществуват 7 основни фактора, които намаляват риска от инсулт.

Намалете артериалното налягане

Вашата цел: да се поддържа в границите на 120/80, макар че за
някои хора са подходящи други стойности – например 140/90.

Намалете количеството на натрия в храненето си до 1 – 2 грама. Избирайте месни продукти с ниско съдържание на мазнини. Наблегнете на растителната храна, пълнозърнести блюда, нискомаслени млечни продукти и риба. Занимания със спорт минимум по половин час дневно, при възможност и повече. Не пушете! В случай на необходимост приемайте лекарства, понижаващи кръвното.

Избавете се от излишните килограми

Загубата на дори пет килограма значително ще намали риска от инсулт.
Вашата цел: спазвайте индекс на масата на тялото (ИМТ) на отметката 25 и по-ниско. Изчислява се по формулата I = m/h2, където m е масата на тялото в килограми, h – ръстът в метри. Употребявайте от 1500 до 2000 калории дневно.

Спорт, спорт и пак спорт!

Вашата цел: да се занимавате с физически натоварвания умерено поне пет пъти седмично. Запишете се на фитнес – при тренировки достигайте ниво, при което трудно дишате, но все още можете да говорите.

Ограничете алкохола

Изследванията показват, че ако употребявате малко количество от една алкохолна напитка дневно, рискът намалява. Но щом започнете да употребявате повече от две напитки дневно, се повишава.

Вашата цел: ограничавайте се с една чашка дневно. Насочете се към червеното вино – то съдържа ресвератрол, който влияе положително на сърцето и мозъка. Не превишавайте стандартния размер на напитките: 150 г вино, 0, 33 л бира или 50 г концентрат.

Лекувайте предсърдното мъждене

То представлява форма на аритмия, която предизвиква тромби, които могат да доведат до инсулт.

Вашата цел: лекувайте фибрилацията на предсърдията. Ако имате учестено сърцебиене или задух, направете си изследвания. Може да се наложи да приемате препарати за разреждане на кръвта.

Лекувайте диабета

Високото ниво на кръвната захар вреди на съдовете и води до образуване на тромби.

Вашата цел: не повишавайте нивото на глюкоза в кръвта. Използвайте диети, физическо натоварване и лекарствени препарати, за да контролирате кръвната захар.

Откажете цигарите!

Пушенето води до образуване на тромби – сгъстява кръвта и увеличава нивото на натрупване на плаки в артериите. Отказът от пушене е един от най-мощните фактори, снижаващи риска от инсулт. Използвайте никотинсъдържащи таблетки или пластири, психологически консултации – не се предавайте! Смятайте всеки опит за стъпка към целта.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.