Посещението при лекар на зависимия от алкохола трябва да е задължително

banner-hepavital

Общественото мнение казва: всеки пие малко или много, но никой не се обръща към лекаря. Да, и за какво ни е притрябвал лекар?

Общественото мнение казва: всеки пие малко или много, но никой не се обръща към лекаря. Да, и за какво ни е притрябвал лекар?

Масовите идеи за методите на лечение на алкохолизма са сведени до отстраняването от пиенето, прословутото „запушване“, а за тези, които нямат желание да се откажат единствения изход е да продължат да пият по инерция. Нищо чудно: когато чуем думата „алкохолизъм“, веднага си представяме последния етап, придружен от пълна деградация. Но историята на всеки алкохолик започва от първите чаши, чаша шампанско или глътка бира, не от физическа, а от психологическа зависимост, която се развива по-бързо и се третира много по-трудно. Алкохолът, който е психоактивно вещество, осигурява бърза и на пръв поглед неоценима помощ за облекчаване на някои житейски трудности.

Има стотици причини, поради които хората прибягват до пиенето на алкохол. Много от тях са напълно невинни. Всеки, например, е добре известен с комуникативната функция на алкохола: нищо толкова бързо не разтваря хетерогенна компания като качественото пиене. За трудолюбивите хора алкохолът дава друг вид полза – бърза релаксация, облекчаване на стреса и намаляване на тревожността. Алкохолът отлично премахва така наречената „неврозна неделя“ – когато човек има свободно време, и той е ужасен, че този път няма абсолютно нищо, което да го ободри. Някой трябва непрекъснато да потиска емоциите си сами: те могат да излязат само след първата чаша, някой с помощта на алкохол иска да “спре да се тревожи и да започне да живее”, някой страда от липса на самооценка.

Всички горепосочени са по същество обикновени психологически трудности, с които всеки се сблъсква поне веднъж в живота си. За щастие не всички използват неофициални методи, за да разрешат такива трудности.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.