Ранни признаци на диабет

banner-hepavital

Хъркането и сърбежите по различни части на тялото може да са ранни признаци на диабет

Хъркането и сърбежите по различни части на тялото може да са ранни признаци на диабет

Хъркате, като спите, често ви сърбят главата и други окосмени части по тялото – изглежда безобидно, така е при много хора. Лекарите смятат, че е разумно да си направите изследване на кръвната захар.

Хъркането и сърбежът са два от признаците за диабет или преддиабетно състояние, на които повечето хора не обръщат внимание. В България около 50% от болните дори не подозират, че имат диабет. Затова всяка година в средата на ноември се организира информационна кампания за превенцията, симптомите и лечението на това заболяване.

Медицинската статистика показва, че половината от пациентите с диабет тип 2 се оплакват от силно хъркане и разстройство на съня.

Хъркането пък ускорява развитието на диабета. Според изследванията то увеличава отделянето на стресови хормони, от които кръвната захар се повишава.

Сърбежът по окосмените части, а често и по ръцете и краката са друг симптом на диабет. Причината е, че болестта засяга кръвообращението. Оросяването на кожата е по-слабо, тя става суха и това предизвиква сърбеж. При напредване на диабета кожата на лактите и коленете загрубява и потъмнява.

Други два симптома за диабет, които трудно се разпознават, са намаляване на слуха.

Хората с висока кръвна захар започват да чуват по-зле, защото се увреждат кръвоносните съдове и нервите във вътрешното ухо.

При диабет нивата на течностите варират, това се отразява и на очите, а зрението става непостоянно. То може да бъде по-остро при скок на кръвната захар и замъглено при постоянно високи нива на кръвната захар. По-широко известните сигнали за диабет са жажда, лесна умора, високо предразположение към инфекции, бавно зарастване на рани.

Ако при тези симптоми имате и наднормено тегло и фамилна обремененост от диабет, трябва непременно да си направите изследване на кръвната захар и да се консултирате със специалист.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.