Как да спим по разписание?

banner-hepavital

Понякога лягаме да спим, а всъщност осъзнаваме, че през по-голямата част от времето просто се въртим в леглото

Дали е възможно да спим по разписание? Можем ли да се научим да спим по разписание? Да лягаме по едно и също време, и веднага да заспиваме?

Според специалистите истинският дълбок сън продължава само по един час за нощ. Той е разделен на периоди от по петнадесет минути, които се повтарят на всеки час и половина.

Някои хора спят по десет часа, без да достигат дълбокия сън. Ако умеем да се потапяме в дълбок сън, бихме могли спокойно да спим само по няколко часа и напълно да възстановим силите си.

Изучете циклите на съня си. Достатъчно е да отбележите появата на признаците на умора, които възникват обикновено около шест часа вечерта, като знаете, че те се връщат на всеки час и половина. Ако усетите умора и сънливост например в шест часа и тридесет и шест минути вечерта, това означава, че следващия път това ще се повтори в 8,06 ч., в 9,36, в 11,06 и т.н. Това е точното разписание на „влака на дълбокия сън”.

Ако си легнете по това време и с помощта на будилник станете например след четири или пет часа, можете постепенно да приучите мозъка си да свива фазата на съня, оставайки само главната й съставка -дълбокия сън. По този начин ще си починете великолепно за много кратко време и ще се събудите изпълнени с енергия.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.