Стъпка по стъпка: как да се освободим от душевната зависимост

banner-hepavital

Така – стъпка по стъпка, осъществявайки последователността „мисъл – дума – действие“, търсейки и искайки помощ, доверявайки и пробуждайки у себе си любов

Така – стъпка по стъпка, осъществявайки последователността „мисъл – дума – действие“, търсейки и искайки помощ, доверявайки и пробуждайки у себе си любов

Първа стъпка

Да осъзнаем зависимостта в отношенията си с близките хора (родители, партньори, приятели). Не е лесно заради привичното и всепроникващо „Всички живеят така!“.

Втора стъпка

Да разберем причината за ситуацията: историята на живота ни, развитието и възпитанието, алкохолизъм на членове от семейството, силна любов или силно отхвърляне, жестоко отношение, детски травми, чувство за самота или други особености на семейните отношения. Важно е да си ги спомним, признаем и осъзнаем.

Трета стъпка

Да видим непълнотата на процеса на собственото си психологическо развитие. Силната зависимост от родителите дори в зряла възраст, повтарящите се сценарии на отношенията, психологическото сходство на партньорите с родителите ни – всичко това ще ни подскаже посоката на работата над себе си. Четвърта стъпка Да се откажем да смятаме другите за лоши, неправи, неправилни. Това ще ни помогне да видим и себе си в истинската светлина.

Пета стъпка

Да престанем да се ненавиждаме. Ако се опитаме да се отделим, ще ни се наложи периодично да страдаме от чувство за вина и да се смятаме за лоши и непоправими.

Шеста стъпка

Да се откажем от манипулиране. В зависимите отношения силният е слаб. Той управлява другите пасивно и сякаш
в сянка. Да си признаем, че всъщност сме жертва, е неприятно. Но само осъзнаването ще ни позволи да се движим в правилната посока.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.