Температура се сваля първо с билки и след това с хапчета

banner-hepavital

Повишената телесна температура е един от типичните симптоми на простуда и грип

Повишената телесна температура е един от типичните симптоми на простуда и грип

Тя сигнализира, че организмът се бори с инфекцията. Това е нормална реакция на имунната система, при която се отделя белтък, блокиращ размножаването на вирусите. Затова температура под 38 градуса няма нужда да се сваля, съветват опитните лекари.

Сами по себе си градусите не са сигнал колко сериозна е болестта. Някои вируси са причина за силно повишаване на температурата, но не са най-страшните.

Децата качват температура по-бързо от възрастните. Макар че родителите силно се тревожат, тя и при тях рядко е сигнал за тежко заболяване. В повечето случаи се дължи на вируси и се регулира в рамките на няколко дни. Опасението, че високата температура може да доведе до гърч, е излишно. Гърчът е рядко състояние и се явява само при деца, които генетично са предразположени, посочват педиатрите.

Възрастните по-рядко качват температура, но това по-често е сигнал за бактериална инфекция, а тя е по-тежка от вирусната.

Трябва да се вземат мерки за понижаване на температурата, ако се вдигне над 38,5 градуса. Тогава работата на сърцето и белите дробове се затруднява.

Противотемпературните медикаменти не бива да се приемат безконтролно. Макар че се продават и без рецепта, най-добре е лекар да предпише какви лекарства да се пият и как да се редуват в зависимост от всички симптоми на болестта, причинила температурата.

Тя може да бъде свалена и без лекарства. Един от вариантите е да се предизвика потене. Според рецептата на народния лечител Петър Димков сигурен ефект ще има да изпиете 6 чаши гореща вода, но не на глътки, а с чаена лъжичка. Ще ви помогнат също топли чайове – от липа, от листа малина, от дива калина.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.