4 бързи техники за справяне със зависимостта към сладко

banner-hepavital

Всеки любител на сладкото знае колко е трудно да се въздържи от поредната покупка на шоколад или да подмине сладкарница

Зависимостта към сладко има неприятни последствия. Според експерти човек може да живее в хармония със себе си и без сладкиши.

Разбира се, да се откажем напълно от захарта, е равносилно на присъда. Глюкозата е основният енергетик за клетките. Без нея изпадаме в депресия, плачем без причина, чувстваме се вяли, животът не носи радост.

Но вместо да получаваме глюкоза от полезни продукти, като зеленчуци, плодове, зърнени храни, ние, като истински маниаци, наблягаме на печивата, сладкишите, газираните напитки. Избираме това, което дарява моментално наслаждение и удоволствие. Резултатът не всява оптимизъм: излишни килограми, загуба на енергия, повехнала кожа с неприятни обриви.

ТЪРСИМ ПРИЧИНАТА

Влечението към сладкото има множество причини – както психологически, така и физиологически.

Подмяна на понятията

Особено силно ни се иска сладко, когато сме под стрес: преживяваме криза в отношенията, в работата нещата не вървят, физическите натоварвания, когато са неумерени, също водят до влечение към сладкото. Сладкишите компенсират скуката, неудовлетвореността, емоционалното изтощение.

Формата на Водата

Силната жажда прилича на чувството на глад. Аналогична е ситуацията и със сладкишите. Ако ви се прииска бонбонче, изпийте чаша вода – ще помогне. Но спазвайте мярка – излишъкът от течности може да доведе до обратния ефект – влечение към сладко.

Напомняне за миналото

Ароматите предизвикват спомени от миналото. Понякога продуктите се асоциират с нещо приятно от детството и младостта, от някакъв значим период в живота. И тогава е крайно трудно да се устои. Като алтернатива можете да намерите по-здравословен вариант на любимото блюдо.

Сезонно настроение

Забелязали ли сте, че през пролетта по-бързо пренастройваме менюто си на по-лека версия? Влизат в ход салатите, зеленчуците, плодовете. Общият емоционален подем дава резултат. И забравяме за сладкишите. Но в началото на есента всичко се връща в старото русло: депресия, сънливост, упадък на сили и непреодолимо влечение към бонбони и пастички.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.